שאלות נפוצות

רופא הילדים המליץ לי על שני חיסונים חדשים שאינם ניתנים במסגרת חיסוני השגרה בטיפת חלב, החיסון כנגד נגיף הרוטה ופרבנר. האם הם מומלצים? באיזה גיל הם ניתנים? מה תופעות הלוואי שלהם והאם דרוש רווח זמן ביניהם לבין חיסוני השגרה האחרים?

החיסון כנגד נגיף הרוטה מגן מפני גורם השלשולים הנפוץ ביותר בגיל הינקות והילדות. החיסון לנגיף הרוטה הוכח כיעיל ביותר במניעת המחלה ובעיקר במניעת אשפוזים וסיבוכים חמורים. החיסון ניתן בטיפות דרך הפה. תופעות הלוואי של חיסון הרוטה הן קלות ומועטות, יתכנו יציאות רכות, אי שקט קל. קיימים שני יצרנים של החיסון כנגד נגיף הרוטה בשוק (rotarix ו- rotateq).החיסון רוטריקס ניתן בשתי מנות. את מנת החיסון הראשונה יש לתת עד גיל 20 שבועות, ואת המנה השניה יש להשלים לא יאוחר מגיל 24 שבועות. החיסון רוטטק ניתן ב3 מנות. את המנה הראשונה יש לתת עד גיל 12 שבועות, ואת שאר מנות החיסון יש להשלים לא יאוחר מגיל 32 שבועות.
החיסונים כנגד נגיף הרוטה צפויים להיכנס לשיגרת החיסונים בשנתיים הקרובות. לעת עתה ניתן לרכוש את החיסון בקופות החולים באופן פרטי ובמחיר מסובסד.
חיסון הפרבנר פועל נגד חיידק הפנאומוקוק, האחראי על מרבית מקרי דלקת קרום המח, דלקת ראות זיהומי דם ודלקות אוזניים. השימוש בחיסון בארה"ב (ניסיון מתן של למעלה מ-10 שנים בין היתר כחיסון שיגרה) הוביל לירידה ניכרת בתחלואה ובתמותה ממחלות הנגרמות על ידי החיידק. השפעתו הדרמטית ניכרת במניעת התחלואה החמורה (דלקת קרום המוח , זיהומי דם ודלקות ריאה קשות). החיסון הפחית (אם כי במידה פחותה) גם את שיעור דלקות האוזניים החוזרות והחמורות.
החיסון ניתן בזריקה במספר מנות החל מגיל חודשיים.
תופעות הלוואי של חיסון הפרבנר הן בעיקר תופעות מקומיות קלות באתר ההזרקה, פחות שכיח אך יתכן חום ליום- יומיים בעקבות החיסון.
החיסון צפוי להיכנס לשיגרת החיסונים ביולי 2009 ויינתן במסגרת טיפות החלב על פי ההנחיות המעודכנות.
לא דרוש רווח זמן בין מתן חיסוני השגרה לחיסוני הפרבנר או החיסון נגד נגיף הרוטה. אפשר לתת את כל החיסונים באותו מועד או בכל רווח זמן.

<< חזור