אדגובנט הינו מעין תוסף, חומר שמוסיפים לתרכיב החיסון על מנת ליצור תגובה חיסונית טובה יותר.
מדוע יש צורך להוסיף אדג'ובנט?
איזה סוגי אדג'ובנטים נמצאים בשימוש?
מה הן תופעות הלוואי של מתן האדג'ובנט?
האם מתן אדג'ובנט קשור למחלות אוטואימוניות?
מהו סקוולן ?
מה בין חיסון שפעת PANDEMRIX המכיל אדג'ובנט ונרקולפסיה?
מדוע יש צורך להוסיף אדג'ובנט?
המערכת החיסונית היא מערכת מתוחכמת ומורכבת. היא מסוגלת להבדיל בין איום אמיתי (למשל זיהום על יד חיידק או נגיף אלים) לבין איום "סרק" כמו החיסונים המודרניים המכילים למשל רק חלק ממעטפת החיידק אשר יוצרים תגובה חיסונית חלשה יותר. על כן, על מנת ליצור תגובה חיסונית נאותה גם כאשר מזריקים תרכיב נקי ומטוהר יש צורך בתוספת אדג'ובנט שיאותת למערכת החיסונית ליצור נוגדנים אפילו כאשר לא מדובר בזיהום אמיתי. כמו כן על ידי תוספת אדג'ובנט ניתן לתת מנה קטנה יותר של האנטיגן. כאמור האדג'ובנט הוא חומר שונה מהאנטיגן והתגובה החיסונית הנוצרת היא כנגד האנטיגן ולא כנגד האדג'ובנט.
איזה סוגי אדג'ובנטים נמצאים בשימוש?
האדג'ובנט הוותיק ביותר הנמצא בשימוש כבר עשרות שנים ומצוי ברוב חיסוני השגרה הינו מלח אלומיניום. בעשור האחרון נוספו לשימוש אדג'ובנטים חדשים בעלי עוצמה גדולה יותר כמו למשל אדג'ובנטים המבוססים על אמולסיה של שמן ומים כמו האדג'ובנט 59MF המצוי בתרכיב לשפעת FOCETRIA והמכיל את המרכיב סקוולן, והאדג'ובנט 3ASO המכיל תרכובת של ויטמין E והמצוי בתרכיב לשפעת PANDEMRIX. שימוש נוסף באדג'ובנט חדש נעשה בתרכיב CERVARIX לסרטן צוואר הרחם המכיל את האדג'ובנט 4ASO.
מה הן תופעות הלוואי של מתן האדג'ובנט?
מאחר ומתן אדג'ובנט קשור בתגובה חיסונית טובה יותר הרי יש לצפות כי תהיינה תופעות מקומיות בולטות יותר כמו אודם וכאב באזור ההזרקה. אולם התופעות הללו חולפות בדרך כלל במהירות ואינן קשורות בנזק לטווח ארוך.
האם מתן אדג'ובנט קשור למחלות אוטואימוניות?
החשש להתפתחות מחלה אוטואימונית נבע מכך כי אדג'ובנט שתפקידו לשפר את התגובה החיסונית למתן חיסון עלול באופן תיאורטי לעורר את המערכת החיסון לכוונים לא רצויים כמו מחלה אוטו-אימונית. התברר כי מתן החיסונים שהכילו את האדג'ובנטים החדשים לא גרמו לשיעור גבוה מהרגיל של מחלות אוטואימוניות בקרב המחוסנים.
כמו כן, לא נמצא קשר בין מתן חיסונים לנגיף הפילומה (HPV) המכילים אדג'ובנטים לבין תופעות או מחלות אוטואימוניות וגם לא לתופעות כמו (complex regional pain syndrome (CRPS ו-
(postural orthostatic tachycardia syndrome (POTS.
סקוולן (Squalene)
מהו סקוולן? החומר סקוולן הינו שומן המצוי בטבע ובבעלי חיים שונים כולל באדם. הוא מהוה תרכובת ביניים לפני יצירת כולסטרול וויטמין D. המקור העיקרי לחומר הינו כבד כרישים והוא מצוי בין היתר בחמרים קוסמטיים לשמירת לחות העור. סקוולן הינו אחד המרכיבים העיקריים של האדגובנט MF59 אשר נמצא בחלק מתרכיבי שפעת החזירים.
מדוע מוסיפים סקוולן לחיסונים? הסקוולן הינו חלק מהאדג'ובנט ותפקידו ליצור תגובה טובה יותר של המערכת החיסונים המתבטאת ברמה גבוהה יותר של נוגדנים ולעתים גם לטווח ארוך יותר. הסקוולן כשלעצמו אינו מעורר את התגובה החיסונית אלא רק אם הוא מוזרק באמולסיה עם חומר מימי כפי שהוא קיים באדג'ובנט.
השימוש בסקוולן גרר עימו גל של חששות והאשמות שהעיקריות בהן היו שהתכשיר הזה הינו אחד הגורמים לסינדרום מלחמת המפרץ הראשונה וכן גם כי מתן הסקוולן עלול לגרום לעורר מחלות אוטואימוניות.
האם סקוולן קשור לסינדרום מלחמת המפרץ? נטען כי סקלוון הינו חלק מהחיסון לאנטרקס שניתן לחיילים אמריקאים במלחמת המפרץ הראשונה וכי הוא אחד הגורמים לתסמונת הנ"ל. מתברר כי מעבדות שבדקו את החיסון מצאו כי הוא אינו מכיל סקלוון כך שאין בסיס להאשמה הקושרת את הסקוולן לסינדרום מלחמת המפרץ.
האם סקוולן קשור למחלות אוטואימוניות? החשש להתפתחות מחלה אוטואימונית נבע מכך כי אדג'ובנט שתפקידו לשפר את התגובה החיסונית למתן חיסון עלול באופן תיאורטי לעורר את המערכת החיסון לכוונים לא רצויים כמו מחלה אוטו אימונית. התברר כי חיסון לשפעת שמכיל את האדג'ובנט 59MF (הכולל את הסקלוון) ניתן למיליוני אנשים ולא נמצאו אצלם שיעורים גבוהים מהרגיל של מחלות אוטואימוניות. כמו כן לא מצאה אצלם שכיחות גבוהה יותר של מערכת העצבים כולל תסמונת גיליאן ברה.
עוד נטען כי מתן האדג'ובנט 59MF (הכולל את הסקלוון) מעורר יצירת נוגדנים כנד הסקוולן. נמצא כי אנשים בריאים מפתחים נוגדנים כנגד סקוולן ללא קשר למתן האדג'ובנט וללא שזה יהיה קשור בסימני מחלה. לעומת זאת נמצא כי מתן האדג'ובנט לא גרם לעליית כמות הנוגדנים כנגד סקוולן באנשים שחוסנו.
מה בין חיסון חיסון שפעת ונרקולפסיה?
לאחר דווח על עליית שיעור מקרי נרקולפסיה בפינלנד בעונת השפעת הפנדמית, נמצא כי קיים סיכון מוגבר להופעת נרקולפסיה באנשים שחוסנו בחיסון PANDEMRIX כנגד השפעת הפנדמית H1N1
2009 באירופה בעונת השפעת הפנדמית (2009-2010). החיסון מכיל את האדג'ובנט ASO3 ומאז עונת השפעת הפנדמית אינו נמצא בשימוש.
נרקולפסיה הינה מחלה של מערכת העצבית בה נפגעת הבקרה של המוח על מעגל הערנות/ושינה. הסיכון המוגבר נמצא במחוסנים בפינלנד ובבריטניה.
הסיכון להופעת נרקולפסיה מוערך כהופעה של מקרה של המחלה לכל 19,000 מנות בפינלנד ומקרה לכל כ- 50,000 מנות של החיסון באנגליה.
לא נמצא סיכון יתר לנרקולפסיה בחיסוני שפעת אחרים או באוכלוסיות ממדינות אחרות. נראה כי מתן החיסון הספציפי הזה הביא ליצירת נוגדנים אשר מגיבים גם עם קולטן בתאים האחראיים על ויסות מעגל הערות/שינה (hypocretin receptor), כאשר הסיכון להופעת הסיבוך הזה מופיע
רק באוכלוסיות מאד מוגדרות להם יש סיכון גנטי לכך.
אין ספק כי האירוע הזה מדגים את הצורך בערנות ומעקב אחר הכנסת חיסונים חדשים.
References:
Squalene-based adjuvants in vaccines, Global Advisory Committee on Vaccine Safety, World Health Organization.
http://www.anthrax.osd.mil/resource/qna/qaAll.asp?cID=319
Andrew Pollack. Benefit and Doubt in Vaccine Additive, The New York Times, September 21, 2009.