שפעת

חיסוני השפעת – influenza vaccine
מידע כללי
עריכה – ד"ר שלי ליפמן
מומחית ברפואת ילדים ובמחלות זיהומיות
היחידה למחלות זיהומיות, מרכז רפואי ע"ש הלל יפה

אלו חיסונים קיימים כנגד שפעת?
כיצד מיוצרים חיסוני השפעת?
מהי יעילות החיסון המומת לשפעת?
האם יש אמת באמירה כי החיסון אינו יעיל ולכן אין טעם להתחסן?
האם החיסון החי המוחלש יעיל יותר מהחיסון המומת?
מתי כדאי להתחסן?
"קיבלתי חיסון שפעת וכתוצאה מכך הייתי חולה!"??? האם החיסונים בטוחים?
שמעתי כי חיסון שפעת עלול לגרום למוות, האם יש אמת בכך?
מתי יש להימנע ממתן חיסוני שפעת?
חוסנתי בשנה שעברה בחיסון לשפעת חזירים (או חליתי בשנה שעברה בשפעת חזירים). האם עלי להתחסן גם השנה? האם יעילות החיסון דועכת לקראת סוף עונת השפעת ?
כמה מנות חיסון נדרשות ?
האם חיסוני השפעת מכילים תימרוסל?
אני אדם צעיר ובריא, מדוע עלי להתחסן?
האם נשים הרות יכולות להתחסן? 
מדוע מחסנים ילדי בתי ספר לשפעת?

אלו חיסונים קיימים כנגד שפעת?
חיסון המומת כנגד שפעת (הניתן בישראל) מכיל ארבעה זנים מומתים של נגיף השפעת , שני זני שפעת A ושני זנים של שפעת B. (החיסון המומת ניתן בזריקה מדי שנה חוזה ארגון הבריאות העולמי מהם הנגיפים המועמדים לגרום לתחלואה בחורף הקרוב,  ועל פי תחזית זו מייצרים את החיסון.) תחזית זו מבוססת על איסוף נתונים מדעיים והיא לרב מדויקת, ואולם גם אם אין התחזית מדויקת לגמרי, וגם אם הזנים שבחיסון הם רק חלק מהזנים שגורמים למחלה, הרי גם בהגנה חלקית יש  תועלת. חיסון נוסף מומת שינתן בארץ הוא חיסון עם כמות חומר פעיל גדולה יותר שמיועדת לקבוצת הגיל המבוגרת ומקנה חיסוניות טובה יותר.
חיסון נוסף נגד שפעת בשימוש בארץ בעונת השפעת הקרובה הוא החיסון החי מוחלש, כלומר חיסון המכיל נגיפים חיים מוחלשים. חיסון זה ניתן בתרסיס לאף (בדיוק כמו שניתן ספריי לנזלת), ולא בזריקה. גם חיסון זה מיועד להקנות הגנה כנגד ארבעת הזנים אותם מנבא ארגון הבריאות העולמי. 

כיצד מיוצרים חיסוני השפעת?
החיסונים מיוצרים בעזרת ביצי תרנגולת. הנגיף מוזרק אל תוך הביצה , מתרבה ואז "נקצר".
החיסון המומת מכיל נגיף שעבר תהליך כימי שגרם להמתתו.
החיסון החי מוחלש (Flumist) מכיל נגיף שעבר תהליך של החלשה שאינו מאפשר לו להתרבות בריאות. כיון שהנגיף המוחלש מסוגל לשגשג ברירית האף (ובכך מדמה את הזיהום בנגיף הטבעי) יש ביכולתו להשרות הגנה חיסונית טובה.

מהי יעילות החיסון המומת לשפעת?
יעילות החיסון נמצאה גבוהה מאוד (70%- 100%) כאשר קיימת התאמה בין זני החיסון לבין הזנים של המחלה באותה עונה. היעילות נמוכה יותר (40%- 60% לערך) כאשר אין התאמה כזו או כאשר המתחסנים הם קשישים ותינוקות, אולם, גם אז היעילות נגד סיבוכי המחלה נשארת גבוהה.
עד לפני מספר שנים היה נהוג להמליץ לחסן את האנשים שבקבוצות הסיכון לחלות בסיבוכי השפעת כמו אנשים שלוקים במחלות כרוניות, קשישים, נשים הרות, השמנה חולנית ועוד.
בסקרים שפורסמו בשנים האחרונות הוברר כי גם ילדים קטנים מגיל שנתיים ואפילו כאלו הקטנים מגיל 5 שנים הם בסיכון גבוה ללקות בסיבוכי המחלה כמו ברונכיטיס, התקפים אסטמטיים, סטרידור, דלקות ריאה ודלקות אוזניים, עם שיעור גבוה של אשפוזים עקב סיבוכי השפעת בקבוצת גיל זו. לאור הנתונים הללו מומלץ מאוד להקפיד ולחסן את הילדים בקבוצות הסיכון בעיקר הילדים האסטמטיים והחולים במחלות כרוניות לסוגיהן. כמו כן, מומלץ לחסן ילדים בריאים בגילאי 6 חודשים עד חמש שנים בכדי להקטין ככל האפשר את התחלואה הקשה בשפעת.
בשנים האחרונות משרד הבריאות ממליץ  על קבלת חיסון נגד שפעת לכלל האוכלוסייה, מגיל 6 חודשים ומעלה.

האם יש אמת באמירה כי החיסון אינו יעיל ולכן אין טעם להתחסן ?
יעילות החיסון תלויה במשתנים רבים, כמו גיל מקבל החיסון, מצב בריאותו הבסיסי וההתאמה בין מרכיבי החיסון לנגיף הנפוץ בעונה.
בתנאים אופטימאליים בהם מקבל החיסון הוא מבוגר בריא, ויש התאמה טובה בין החיסון לבין הנגיף הנפוץ בעונה ,יעילות החיסון טובה מאד. היא יורדת כשמקבל החיסון צעיר מאד או מבוגר מאד, כאשר הוא סובל ממחלת רקע, וכאשר אין התאמה טובה בין תחזית ארגון הבריאות העולמי, לנגיף שבסופו של דבר נפוץ בעונה. 

האם החיסון החי המוחלש יעיל יותר מהחיסון המומת?
מחקרים קליניים ראשוניים שבדקו חיסון זה, נמצא כי בילדים הוא היה יעיל יותר בכ50% בהשוואה לחיסון המומת הניתן בזריקה. במבוגרים הוא נמצא בעל יעילות דומה לחיסון המומת. 
במעקב שבוצע לאחר הפצתו נמצאה יעילות לא אחידה כנגד זן שפעת H1N1 ולכן בארה"ב ובישראל ניתנה עדיפות לחיסון המומת אך בשנים האחרונות בוצעו מחקרים נוספים שהראו יעילות טובה מאוד במניעת שפעת ולכן כעת הוא מומלץ כחיסון המועדף לילדים.

מתי כדאי להתחסן?
רצוי לחסן מפני שפעת כבר  במהלך חודש אוקטובר. יש טעם לחסן גם אחר מועד זה ולכל משך פעילות השפעת. 
ניתן לחסן גם אחרי מועד זה לכל משך פעילות השפעת שכן שיא התחלואה לעיתים משתהה אפילו עד החודשים פברואר – מרץ.
צריך לזכור כי חולפים לפחות שבועיים ממתן החיסון ועד ליצירת רמה מגנה של נוגדנים ומכאן החשיבות הרבה להתחסנות לפני התחלת עונת השפעת. 

"קיבלתי חיסון שפעת וכתוצאה מכך הייתי חולה!"??? האם החיסונים בטוחים?
החיסון המומת אינו מכיל נגיפים חיים ולכן אינו יכול לגרום למחלת השפעת.
מחלה שמופיעה בסמוך לחיסון יכולה לנבוע מהדבקות באחד הנגיפים של החורף או אפילו הדבקה בשפעת שארעה סמוך למתן החיסון בעת שהחיסון טרם הספיק ליצור הגנה.
תופעות הלוואי של החיסון המומת קלות וחולפות. תופעת הלוואי השכיחה ביותר, בדומה לחיסונים אחרים, הינה תגובה מקומית חולפת במקום ההזרקה. תיתכן תופעת לוואי של תחושה כללית רעה, כאבי שרירים וכד', תופעת לוואי זאת יכולה להימשך כ 48 שעות, ואינה יכולה לגרום לסיבוכים כמו המחלה עצמה.
תופעות הלוואי הנפוצות של החיסון החי המוחלש הן נזלת או גודש באף. תופעות אחרות כגון כאב גרון, שיעול, חום וכאבי שרירים נדירות יותר, קלות וחולפות תוך זמן קצר.
החיסון החי המוחלש כן יכול לגרום להחמרה בתסמינים נשימתיים באוכלוסיות המצויות בסיכון לתחלואה בנגיף ולכן הוא אינו מומלץ בזמן מחלה נשימתית אקוטית (כגון התקף אסטמה).
לפיכך, מומלץ שלא לחסן בחיסון הזה חולים בקבוצות סיכון כגון אנשים הסובלים ממחלות ריאה כרוניות (פעילות בזמן מתן החיסון בלבד. כן ניתן ומומלץ לחסן בים התקפים), ילדים ומבוגרים בעלי מערכת חיסונית מוחלשת, נשים בהריון ותינוקות צעירים מגיל שנתיים.

שמעתי כי חיסון שפעת עלול לגרום למוות, האם יש אמת בכך?
ההאשמה הזו נבעה בין היתר מחשש שמקרי תמותה בקריית גת אירעו בסמוך למתן חיסוני שפעת. בדיקה מקיפה של משרד הבריאות שנעשתה עקב כך הפריכה את החשש הזה. לאמיתו של דבר לא רק שהחיסון אינו גורם למוות, אלא הוא נמצא כמפחית תמותה, לא רק באופן ישיר משפעת ודלקת ריאות, אלא גם מפחית את התחלואה והתמותה מהתקפי לב ומאירועים מוחיים באופן משמעותי.

מתי יש להימנע ממתן חיסוני שפעת ?
ראה אזהרות כלליות לגבי מתן חיסונים.
בוטל האיסור על מתן החיסון (מומת ומוחלש) לשפעת באנשים הרגישים לביצים.
יידוע היום שריכוז חלבון הביצה בתרכיב החיסון לשפעת הינו מזערי ביותר.  בשנים האחרונות הצטברו נתונים המעידים כי תגובה אלרגית בעקבות מתן החיסון לשפעת הינה נדירה ביותר ואינה נגרמת  עקב מרכיב חלבון הביצה שבחיסון.
באנשים עם תגובה חמורה לחלבון ביצה (כגון מצוקה נשימתית או כזה שהצריך בעבר התערבות דחופה)  החיסון יינתן במוסד עם ניסיון בטיפול בתגובות אלרגיות חמורות.
אנשים שפיתחו תגובות קלות כגון פריחה לאחר אכילת ביצים יכולים לקבל את החיסון בכל מרפאה בה ניתן החיסון. 
אנשים שמסוגלים לאכול ביצה מבושלת ללא כל תגובה קרוב לוודאי שאינם אלרגיים לחלבון ביצה.
אין צורך באישור רפואי על העדר אלרגיה לביצים בילד המועמד לחיסון. 
אין לתת את החיסון למי שחלה בתסמונת גיאן ברה תוך 6 שבועות מעת קבלת חיסון שפעת בעבר
למי אסור לקבל את החיסון המוחלש? ראה קישור

חוסנתי בשנה שעברה בחיסון לשפעת. האם עלי להתחסן גם השנה? האם יעילות החיסון דועכת לקראת סוף עונת השפעת ? 
ככן. 
ראשית, זני השפעת משתנים לעיתים משנה לשנה ועל כן החיסון מתעדכן בהתאם. 
שנית, גם אם חוסנת או חלית בשנה שעברה, רמת הנוגדנים כנגד הזנים הללו נוטה לדעוך במשך השנה ולכן יש צורך במתן מנת חיסון נוספת מדי שנה על מנת לחדש את ההגנה מפני שפעת.
מספר דיווחים רמזו על ירידה מסוימת ברמת הנוגדנים ובהגנה לקראת סוף עונת השפעת.  ממצא זה הודגם רק בחלק מהמחקרים. מתן החיסון בחודש אוקטובר מהווה איזון הולם בין הצורך במתן חיסון מוקדם,לפני עונת השפעת, ושמירה על רמה טובה של הגנה לאורך כמעט כל עונת השפעת. 

כמה מנות חיסון נדרשות ?
ילדים עד גיל 8 שנים המקבלים חיסון שפעת לראשונה בחייהם יזדקקו לשתי מנות של החיסון בהפרש של 4 שבועות לפחות בין מנה למנה.
ניתן להסתפק במתן מנת חיסון בודדת לילדים עד גיל 9 שנים שקיבלו לפחות 2 מנות חיסון אי פעם בעבר (גם אם ניתנו בעונות שפעת שונות). מנות החיסון ינתנו ברווח של 4 שבועות לפחות בין מנה למנה.
מעל גיל 9 שנים נחוצה מנת חיסון אחת בלבד.

האם חיסוני השפעת מכילים תימרוסל?
לא.
חיסוני השפעת (הן החיסון המומת והן החיסון החי מוחלש) אינם מכילים תימרוסל או חומרים משמרים אחרים.

אני אדם צעיר ובריא, מדוע עלי להתחסן?
היותך צעיר ובריא אינה הופכת אותך חסין לסיבוכי שפעת.
מניעת המחלה באנשים בריאים חשובה בשני מישורים:
הראשון הוא המישור הכללי, גם בשנה בה יש מחלה רגילה, ו"רק" 10-15% מהאוכלוסייה נדבקים, עדיין המחלה גורמת ל 10% מאבדן ימי העבודה הכללי.
בזמן התפרצות שפעת פנדמית, כגון שפעת החזירים, צפוי כי 50% מהאוכלוסיה תידבק, מה שכמובן יעלה מאד את הנזק הכלכלי למשק.
ההיבט השני הוא האישי:
אמנם ברב המקרים מדובר במחלה קלה, אך במקרים מסוימים , גם במבוגרים צעירים, ללא מחלות רקע, עלולים לחול סיבוכים קשים ואף מוות.

האם נשים הרות יכולות להתחסן?
כן ואף רצוי. החיסון (המומת בלבד) מומלץ מאוד לנשים שמתכננות להרות, נשים הרות או בתקופה שלאחר הלידה. נשים הרות נמצאות בסיכון מוגבר לסיבוכים ואישפוזים עקב מחלת השפעת. חיסון של אישה הרה מאפשר להגן באותה העת על האם וגם על התינוק.
החיסון החי מוחלש אסור למתן בהיריון. 

מדוע מחסנים ילדי בתי ספר לשפעת? 
החל מחורף 2016-17 הוחל בחיסון ילדי בתי ספר לשפעת.
מטרת התוכנית הזו היא כפולה : ראשית, להגן על הילדים מפני מחלת השפעת וסיבוכיה ושנית, באמצעות חיסון הילדים למנוע את הפצת נגיף השפעת לאוכלוסיות בסיכון כמו חולים כרוניים וקשישים כיון שילדים נוטים להפיץ את הנגיף ביתר יעילות מאוכלוסיות אחרות.  הניסיון בחיסון ילדי בית ספר באנגליה הראה ירידה בתחלואה בשפעת ובסיבוכיה' גם בקרב ילדים'  כמו גם השפעה בלתי ישירה על האוכלוסייה המבוגרת.

לקישור למחלת השפעת

לקישור לדף השפעת באתר ה CDC

הרחבה לצוות רפואי

לקישור לתדריך החיסונים של משרד הבריאות