מתן חיסונים לילד המטייל
עריכה- ד"ר שלי ליפמן-ארנס
מומחית ברפואת ילדים ובמחלות זיהומיות
היחידה למחלות זיהומיות ומניעת זיהומים, מרכז רפואי ע"ש הלל יפה
הדבר החשוב ביותר כחלק מהגנתו של הילד בזמן נסיעה הינו הקפדה על חיסוני השגרה מאחר והמחלות שכנגדן מחסנים בחיסוני השגרה כמו שעלת, דיפטריה, פוליו,חצבת,צהבת A, צהבת B , דלקת קרום המח, נפוצות במידה זו או אחרת באזורים הטרופיים/אקזוטיים.
על כן, יש להקפיד כי הילד יקבל את החיסונים המומלצים על פי שגרת החיסונים.
במקרים בהם הילד לא הספיק לקבל כחלק משגרת החיסונים כמות כזו התגן עליו מפני המחלות הללו ממולץ לפנות למרפאות החיסונים לבדוק האם ניתן את החיסונים ברווחי זמן קצרים מהרגיל (תכנית חיסונים מואצת) על מנת להבטיח כי הילד יהיה מוגן בעת הנסיעה.
בכדי להבטיח הגנה מפני חצבת בילדים בני שנה ומעלה, מומלץ להשלים את המנה השניה לפני הנסיעה (ניתן לתת אותה חודש לאחר המנה הראשונה) ולא להמתין עד גיל 6 שנים שאז המנה ניתנת באופן שגרתי על פי התכנית. יש לשים לב שהחיסון לחצבת מגיע יחד עם החיסון לאדמת, חזרת ואבעבועות רוח אך במרפאות המטיילים חיסון זה הוא ללא אבעבועות ולכן במידה והילד קיבל את החיסון במרפאות המטיילים הוא יצטרך להשלים את החיסון בגיל 6 שנים.
כמו כן בילד בן 6-12 חודשים הנוסע לאזור שיש בו תחלואה בחצבת מומלץ לתת מנה אחת של חיסון החצבת ואז בהגיעו לגיל שנה יקבל את המנה הרגילה של החיסון מבלי לספור את המנה שניתנה לפני הזמן.
את החיסון לצהבת A ניתן להקדים ולתת בגיל שנה (במקום בגיל שנה וחצי) או לחילופין לחסן את התינוק בחיסון סביל (אימונוגלובולינים) המקנה הגנה קצרת טווח שאינו מבטל את הצורך בחיסון רגיל עם החזרה ארצה.
אחד החיסונים שחשוב לא לשכוח הינו החיסון לשפעת.
החיסונים היעודיים למדינות טרופיות שהינם תוספת לחיסוני השיגרה כוללים את החיסון למנינגוקוק, חיסון לטיפוס הבטן, חיסון לקדחת המח היפנית וחיסון לקדחת צהובה.