חיסון לפוליו

עריכה- ד"ר משכית בר-מאיר
מומחית ברפואת ילדים ובמחלות זיהומיות
מנהלת היחידה לזיהומיות ילדים, מרכז רפואי שערי צדק


החיסון החי מוחלש (תרכיב סייבין, OPV)
 הוכן מזני פוליו 1,2,3 שעברו שינוי ע"י העברה בתרביות של תאי כליית קוף. בשנת 2005 חיסון זה הוצא משגרת החיסונים עקב הסיכון  הקטן לגרימת מחלת שיתוק ילדים על ידי הזן המוחלש (סיכון שמוערך כ1 ל2.4 מיליון מנות).  סיבוך זה קרוי VAPP .Vaccine Associated Paralytic Poliomyelitis. חשוב לציין כי סיבוך זה תואר במחוסנים שאצלם החיסון החי ניתן  ללא מנה קודמת של החיסון המומת. מדוכאי חיסון, ובעיקר הסובלים מחסר חיסוני מולד, מצויים בסיכון מוגבר משמעותית לפתח סיבוך זה.
בעקבות הופעת הנגיף בשפכים מהלך שנת 2013-2014 חודש מתן החיסון החי מוחלש במסגרת שגרת החיסונים. החיסון החי מוחלש (bOPV) ניתן לילידי יולי 2013 ואילך בשתי מנות: מנה ראשונה בגיל 6 חודשים ומנה שניה בגיל 18 חודשים. 

החיסון המומת (תרכיב סלק,IPV), מיוצר ע"י אינאקטיבציה של זני פוליו 1,2,3 שגדלו בתרבית של תאי כליית קוף ע"י פורמאלדהיד. פרט לכך, התרכיב מכיל כמויות מזעריות של סטרפטומיצין, ניאומיצין ופולימיקסין.
התרכיב יעיל מאוד במתן הגנה מהמחלה לאחר השלמת סדרה של 3 מנות חיסון.

מועדי המתן (ראה טבלת החיסונים בישראל)
במסגרת שגרת החיסונים בגיל הילדות נתנת סדרת חיסון ראשונית הכוללת 4 מנות.
החיסון לפוליו (בשילוב עם החיסון נגד דיפטריה, טטנוס, שעלת והמופילוס אינפלואנזה B) ניתן החל מגיל חודשיים ב-3 מועדים ברווח זמן של 6-8 שבועות בינהם ומנת דחף הניתנת בגיל שנה (כעבור 6-12 חודשים לאחר המועד השלישי).
מנת דחף נוספת ניתנת בכיתה ב' (גיל 7-8 שנים) בשילוב עם מנת דחף של חיסון נגד דיפטריה, טטנוס ושעלת. 

הוראות לחיסון במצבים הבאים:
הריון: ניתן לחסן אם קיים צורך בהגנה מיידית עקב סיכון גבוה לחשיפה.
הנקה ומחלה שלשולית קלה אינם מהווים הורית נגד למתן IPV (או OPV).

תופעות לוואי
לא נרשמו לרוב תופעות לוואי מיוחדות לתרכיב IPV.

הוראות נגד (מלבד הוראות הנגד הכלליות למתן חיסונים)
1. אין לתת את התרכיב המומת למחוסנים עם רגישות יתר לאחת מהאנטיביוטיקות הבאות: סטרפטומיצין, ניאומיצין או פולימיקסין
2. חסר חיסוני: אין לתת את התרכיב החי (OPV) למטופלים עם חסר אימוני ראשוני או משני. כמו כן אין לתת את החיסון החי למחוסנים בריאים הגרים באותו בית עם חולים הסובלים מחסר חיסוני. אם החיסון החי ניתן בטעות לבן בית של חולה עם חסר חיסוני יש להקטין את המגע בין המחוסן לחולה למשך 6 שבועות לאחר החיסון. אין מניעה למתן התרכיב המומת לאוכלוסיית חולים זו אם כי התגובה החיסונית עלולה להיות נמוכה.

להרחבה
קישור לתדריך החיסונים של משרד הבריאות
על המחלה והחיסון לפוליו ב- Pink Book מטעם אתר החיסונים של ה-CDC